Produse Meniu

14 lucruri interesante despre YO-YO

 

Avand in vedere ca yo-yo este una dintre cele mai vechi jucarii din lume, rauri de cerneala au curs pe acest subiect si numeroase trick-uri s-au inventat prin pasiunea pentru acest gadget.

Iata cateva lucruri interesante despre yo-yo :

1. Este cea mai cautata jucarie pentru colectie, multe modele avand valoare de sute si chiar mii de lei

2. Cel mai vechi yo-yo dateaza din anii 500 i.c. si a fost facut din teracota.

3. In 1978, dentistul si mai tarziu vedeta yo-yo, Tom Kuhn, a patentat “No Jive 3-in-1”, creand primul yo-yo ce putea fi asamblat, permitandu-le jucatorilor de yo-yo sa schimbe axul.

4. Produs initial din lemn, tehnologia yo-yo s-a perfectionat in 1960 cand s-a trecut la productia de yo-yo-uri din plastic. Beneficiile noului model din plastic includeau distribuirea uniforma a greutatii, posibila doar prin materialul de plastic avand in vedere ca densitatea lemnului difera in functie de mai multi factori.

5. Au urmat anii ’80 care au constituit o etapa importanta in istoria yo-yo. Primul clutch (revenirea yo-yo-ului fara a fi nevoie de tragere) a fost inventat de compania Yomega marcand astfel aparitia primului yo-yo cu rulmenti. Apoi s-a creat primul yo-yo de metal, iar anul 1990 a marcat debutul campionatelor de yo-yo.

6. La ora actuala cel mai scump yo-yo de colectie valoreaza 16,029 $.

7. Unul dintre cele mai faimoase trick-uri este "walk the dog" (i.e. « plimba cainele »). Acest trick se face printr-o aruncare sanatoasa,  permitand mai apoi yo-yo-ului sa se rostogoleasca pe podea, inainte de a-l trage inapoi in mana.

8. Termenii englezi istorici pentru yo-yo sunt bandalore din franceza, in timp ce termenii francezi includ bandalore, incroyable, de Coblenz, emigrette si joujou de Normandie (joujou insemnand o jucarie mica).

9. Yo-yo-urile moderne sunt realizate pe principiul asamblarii si dezasamblarii cu usurinta de catre jucator. Acest design a fost creat prima data, asa cum spuneam si mai sus, de catre Tom Kuhn. Designul inovativ permite inlocuirea componentelor inclusiv a atei, a pieselor ce se pot uza in urma frictiunii si chiar si a componentelor axului.

10. Un numar foarte mare de componente sunt disponibile pe piata pentru a permite jucatorilor sa imbunatateasca performanta yo-yo-ului dupa bunul plac.

11. Multi jucatori aleg sa modifice modelul original comandat sau cumparat din magazinele de profil pentru a atinge performantele visate.

12. Functionalitatea unui yo-yo este data de inertia rotativa, determinand ata sa se infasoare in directia opusa returnand yo-yo-ul. Atunci cand ata este conectata la arbore printr-o bucla, yo-yo va continua sa se roteasca in loc sa se intoarca, cu exceptia cazului in care yo-yo-ul  este bruscat usor generand o usoara indoire a atei care va permite yo-yo-ului sa se intoarca.

13. Campionatul mondial de profil se organizeaza in perioada Iulie-August a fiecarui an, in Orlando, Florida si este gazduit de YoYoGuy.com. In cadrul acestui concurs se intrec castigatorii campionatelor nationale din lumea intreaga.

14. Jucatorii japonezi sunt cei care se remarca in lumea yo-yo. Shinji Saito, de 11 ori campion mondial este considerat cel mai bun din lume si este japonez.

Cele mai vandute
Facebook